
Ilustrațiile lui Val Munteanu
- aprilie 13, 2020
- 0 Comment(s)
Până azi, multe generații care s-au succedat pe pământ au fost direct părtașe (cel puțin) unui eveniment istoric care, dacă nu le-a fost fatal, le-a obligat să-și schimbe modul de viață. Felurile în care exponenții acestor generații au înțeles să se adapteze diferă. Unele dintre aceste moduri sunt documentate și se materializează în mărturii pentru posteritate. Ilustrațiile lui Val Munteanu se numără printre manifestările care nu au rămas ascunse lumii, datorită aprecierii de care s-au bucurat în România și apoi în Europa, atât sub auspiciile regimurilor totalitare din a doua jumătate a secolului trecut, cât și celor democratice.
Val Munteanu s-a născut într-o familie de farmaciști burghezi. Tatăl său a mers la război și a murit pe front. Instaurarea regimului comunist în România a însemnat pentru Val pierderea casei sale și încetarea studiilor de drept. A început să deseneze – întâi au fost caricaturi, apoi ilustrații. În tuș și peniță, acuarelă, inspirate de icoanele pe sticlă vechi sau după sute de ore de documentare din albume cu straie din epoca medievală, ilustrațiile însoțeau cărți pentru copii sau cărți cunoscute ale literaturii universale.
Valoarea artistică a ilustrațiilor dăinuie dincolo de vremurile în care au fost create. În monologul gândit de Maria, Val se adresează celor cărora le-au fost destinate operele sale, oameni care acum sunt părinți la rândul lor. Care azi trebuie să se adapteze.