
Circuri concentrice
- noiembrie 29, 2019
- 0 Comment(s)
introducere de Radu Ianoș
Un caleidoscop de scenete în miniatură, ale căror protagoniști sunt tot soiul de persoanje și creaturi înzestrate cu tot felul de atuuri și scamatorii; cu o durată de mai puțin de câteva minute fiecare și neavând, tot timpul, cap sau coadă. Circul este peren. Și, totodată, ia mereu forma perioadei în care este pus în scenă, împrumutând constant din caracteristicile Zeitgeist-ului.
Circul ambulant actual pendulează permanent între candid și ridicol. Înduioșător, adesea ingenuu, dar mai presus de toate, spațiu al fanteziei vivante, spectacolul zilelor noastre dezamăgește în multe locuri prin impresia de sărăcăcios, penibil și, în tot cazul, inestetic. Pare, de multe ori, că piesa centrală e însuși kitsch-ul.
Tendința tot mai pronunțată, altfel lăudabilă, a political correctness-ului este, pentru circ, otravă pură. Optica modernă a toleranței și incluziunii face scandalos numai gândul includerii unor numere ca pe vremuri, care aveau ca punct central diverse anomalii atavice – pitici, femeia cu barbă, giganți și altele asemenea. În lipsa acestora, reglementările în vigoare răpesc circului ultima redută a fascinației, care dădeau farmecul de odinioară prin inedit: animalele. Amenințat, spectacolul recurge la personaje recunoscute de către copii, la care apelează cu năzuință: supereroii panteonului american, eclectic și nearticulat înglobați în desfășurarea show-ului. Interesul pentru practicarea circului scade, iar, odată cu acesta, profesionalismul, iscusința și imaginația artiștilor. Pe fondul entertainment-ului expansiv până la omniprezență, mai ales în mediile urbanizate, circul nu mai aduce nimic special, rămânându-i provincia, unde încă își rezervă alura unui adevărat happening față de monotonia cotidianului.
Și totuși, e cu neputință să nu te bucure!
Circul modern, înrădăcinat în forma sa atemporală și clasică, își boiește chipul cu nenumărate straturi de machiaj, așa încât să-și mențină viu surâsul.
Cameră: Luca Nicolaescu, Paul Zabet, Maria Bîrsan, Radu Ianoș
Montaj: Maria Bîrsan, Radu Ianoș, Paul Zabet
Colorizare: Luca Nicolaescu