
Ar trebui sa ne mutăm cu toții de pe Facebook?
- august 15, 2020
- 0 Comment(s)
de Teodor Coteț
Facebook și Google sunt printre cele mai mari companii de IT, însă pentru ambele, banii vin aproape exclusiv din reclame. Microtargeting-ul și epoca digitală le-au permis să scaleze industria de marketing la cote inimaginabile. Companiile astea fac o droaie de bani sugându-ne atenția și timpul.
Modul general de funcționare pentru ele e relativ simplu. Îți pun la dispoziție un serviciu software (Google Search, Facebook Messenger) pe gratis, însă cu reclame – în diverse forme. Multe alte servicii (Spotify) au ca scop să plătești o subscripție pentru ceva servicii extra și scăpatul de reclame. În schimb, modelul Facebook și Google e așa de profitabil încât nici nu au introdus ideea de subscripție. Modelul în sine este în regulă, problema apărând când ajunge să scaleze la cotele din ziua de azi. Software-ul e cumva mai special față de alte produse pentru că scalează foarte ușor. Odată ce ai produs software-ul, te costă aproximativ la fel dacă îl folosesc 10 sau 100 de oameni. Când ajungi la un număr așa de mare de utilizatori, profiturile depășesc cu mult costul de producție al serviciilor.
Relativ la efortul depus, companiile astea sunt asemănătoare cu țările care au descoperit cantități uriașe de petrol. Sigur, se chinuie un pic să-l extragă și eventual să-l rafineze, dar cam oricine poate face asta. Nu oricine însă are norocul să se trezească cu petrolul sub casă. La fel, pentru companiile respective, costurile de mentenanță și construire a serviciului sunt minuscule comparativ cu profiturile din marketing. Măcar petrolul se va termina la un moment dat, însă industria marketingului pare să aibă un viitor măreț.
Deși ambele companii suferă de aceleași probleme, Facebook are un impact mai mare asupra noastră, așa că o să mă refer strict la problemele aferente lui.
Facebook domină toată industria de social media. I s-a permis să cumpere Instagram, care ar fi fost un competitor serios. Un alt caz care reflectă dominanța Facebook este Snapchat. Nereușind să-l cumpere, au copiat ideile lor și le-au integrat în Instagram (story-urile, filterele), diminuând popularitatea Snapchat.
Algoritmul lor care decide ce-ți apare în News Feed e o altă problemă. Ai observat că nu mai sunt așa de populare melodiile share-uite de pe Youtube? Asta pentru că news feed-ul nu agreează video-urile de pe Youtube sau de pe alte platforme. Video-urile native Facebook sunt prioritizate în feed, obținând de 10 ori mai multe share-uri. De altfel, sunt și singurele video-uri care, într-un mod sâcâitor, pornesc automat, fără ca tu să trebuiască să apeși play.
Un alt mod în care Facebook și-a distrus competitorii a fost Vine, o aplicație dezvoltată de Twitter, gândită pentru video-uri scurte, asemănătoare cu TikTok. Mark Zuckerberg a decis blocarea unui opțiuni a aplicației pentru găsirea de prieteni prin Facebook, acesta fiind probabil unul dintre motive pentru care aplicația și-a încheiat existența în 2017.
O altă problemă, dacă nu chiar cea principală, este puterea pe care o are Facebook asupra vocii oamenilor. Un exemplu de cât de abuzivă poate fi puterea asta este dată de faptul că Facebook poate să-ți șteargă mesajele personale (din chat, nu feed). În încercarea de a bloca hate speech-ul din Myanmar, Facebook a șters mesajele personale care instigau la genocid. Sigur, acțiunea este nobilă, însă e destul de îngrijorător că o companie poate face asta, fără să fie cumva trasă la răspundere. Facebook urmărește o politică de eliminare a hate speech-ului de pe platformă, ceea ce este rezonabil. Problema este că, de multe ori, hate speech-ul este foarte relativ, iar singurul care decide ce constituie hate speech este Facebook, noi neavând un cuvânt de spus în asta.
Din cauza monopolului pe care îl are pe social media, Facebook supraviețuiește după fiecare scandal. De la Cambridge Analytica până la breach-uri cu parole stocate în clar (necriptate). Oricâtă publicitate negativă primește, lumea continuă să-l folosească.
În general, problemele de mai sus sunt cunoscute și se propune ca soluție spargerea Facebook în companii mai mici, având ca bază legală monopolul de care se bucură Facebook și legile anti-monopol. O idee ar fi separarea fiecărei aplicații (Facebook, Instagram, WhatsApp) într-o companie individuală. Această spargere, însă, nu pare a se realiza prea curând, așa că pe moment, dacă nu-ți plac politicile Facebook, iată ce poți face:
- Encriptează-ți mesajele de pe Facebook Messenger, astfel încât nici chiar Facebook să nu ți le mai poată citi. Există opțiunea asta de mai demult, dar când a fost introdusă, au lăsat ca by default mesajele să nu fie encriptate (spre deosebire de Whatsapp, unde sunt encriptate fie că vrei, fie că nu). Foarte convenabil, din moment ce nimeni dintre cei pe care îi cunosc nu o folosește.
- Nu-i mai da dreptul Facebook-ului să-ți folosească datele pentru reclame specifice. În felul ăsta, Facebook va pierde bani, iar tu poate vei cumpără mai puține lucruri inutile.
- Încearcă să folosești mai mult Twitter. Nu recomand Twitter doar pentru că nu e Facebook. Twitter are politici mult mai în regulă relativ la reclame. De exemplu, nu mai permite reclame politice pe platformă, deci măcar acolo poți scăpa de politicienii români care s-au mutat din parlament pe Facebook. Eu am început să-l folosesc urmărind vloggerii străini care-mi plăceau.
- Poți să-l ștergi de tot, că nu va fi așa o mare pierdere. Vei putea folosi în continuare Facebook Messenger.
Teodor este student la Facultatea de Automatică și îi place să scrie despre intersecția dintre tehnologie și cultură.